معماری کارخانه و سوله از اهمیتی بیش از آنچه میدانیم دارد. در اصل، از ساختمانهای یک مجتمع صنعتی بیشتر از کاربرد محافظت از باد و باران میتوان استفاده کرد. بناهای قدیمی همچون سوله دیگر هیچ زیبایی و جذابیتی در عصر رسانه های رنگارنگ ندارند. سوله سازی در عمل با ایجاد فضایی کسل کننده مترادف است. ما معماری کارخانه و سوله را با هدف ایجاد یک اثر معماری و به عنوان یک عامل خاطره ساز مورد توجه قرار دادهایم.
مهندس علی احمدی نسب
کارخانۀ شما؛ پرستیژ شماست.
مشاوره رایگان
09904140515
04133322212
مطالبی که در این مقاله خواهیم خواند عبارتند از:
به لحاظ احساسی؛ آثار برجستۀ معماری برای انسان جذابیت دارند.
زیبایی شناسی معمارانه در طراحی کارخانه چه تاثیری بر بازاریابی سازمان دارد؟
جذب کردنِ مشتریان امروزی در بازار آزاد جهانی دشوار است.
نمایش افتخارات و دستاورهای سازمان در یک سوله بی ریخت ممکن نیست.
نتیجه گیری : سبک طراحی کارخانه و معماری آن باعث میشود که محصول در یاد مشتری حک شود.
چکیده
معماری کارخانه و سوله تا چه حد در راندمان نیروی کار و راندمان تاثیر بر مخاطب اهمیت دارد؟ امروز که تبلیغات بطور گسترده و بدون ارادۀ مخاطب بر او اثر میگذارد، معماری خلاقانۀ یک کارخانه نوعی سرمایهگذاری در تولید محتوا محسوب میشود. در شرکت برین بناساز در مورد معماری کارخانه و واحدهای صنعتی راهکارهای بهروز و خدمات تخصصی طراحی و ساخت ارائه میشود به نوعی که علاوه بر تامین نیازهای کارخانه برای فضای کار، دست آوردهای کاربردی دیگری نسیب سهامداران گردد. تجربه تاریخی بشر نشان میدهد زیبایی و ابهت آثار معماری بطور عمیق در حافظۀ انسانها ثبت میشود.
مشاوره رایگان را از دست ندهید:
09904140515
04133322212
آقای مهندس علی احمدی نسب بر این باور است که؛ بهتر است از فرصت معماری کارخانه و سوله بهره برداری کرده و طراحی کارخانه و ساختمانهای کارخانه را به عنوان یک عنصر نفوذی برای برقراری ارتباط احساسی با مشتری بهکار گرفت. در پایان نتیجه میگیریم که؛ به نفع تولیدکنندگان است که به طراحی کارخانه و سوله با یک نگرش نوین اهمیت دهند. بهتر است افکار دوران سوله سازی را کنار بگذارید و به جای آن طراحی کارخانه خویش را به معماران و مهندسان حرفهای شرکت برین بناساز محول فرمایید.
کلمات کلیدی: معماری کارخانه و سوله، زیبایی شناسی در صنعت
به لحاظ احساسی؛ آثار برجستۀ معماری برای انسان جذابیت دارند.
بازدید از آثار معماری قدیمی و جدید، یکی از متداولترین برنامههای توریستی است که از دیرباز برای انسان جذابیت داشته است. به عنوان مثال؛ اکثر مردم در بهترین وضعیت روحی و فراغت خاطر دوست دارند که در ونیز یا تخت جمشید، در مقابل برج ایفل، برج خلیفه، اهرام مصر و سایر آثار برجستۀ معماری جهان عکس بگیرند و بعدها با خاطرات آن لذت ببرند.
از سوی دیگر؛ تولیدکنندگان برای به دست آوردن کوچکترین اطلاعات در مورد روحیه و سلیقۀ مشتریان بالقوۀ خویش در رقابت اند. سیاست گذاران شبکه بازاریابی و بازارداری هر سازمان، بطور مداوم در حال رصد کردن رفتار مشتریان خود برای کشف الگوی تقاضا، ترس و طمع مشتریان خویش هستند.
علاقه به معماری کارخانه و سوله = پول برای صاحبان سهام
علاقۀ انسان به آثار معماری باعث میشود که آن اثر در یاد بماند و نوعی ارتباط احساسی ناخودآگاه در بیننده و اثر ایجاد شود. این احساس بعداً در تصمیمات مشتری اثری ناخودآگاه خواهد داشت که به نفع تولید کنندۀ زیرک تمام میشود زیرا خرید کردن یک عمل احساسی است تا منطقی!
مدیــر پروژههای شرکت برین بناساز اعتقاد دارد که؛ میتوان از این فرصت (ارتباط احساسی مشتری با واحد تولیدی) برای نفوذ بر ذهن و ایجاد خاطره در یک مشتری استفاده کرد. داشتن یک ارتباط احساسی با مشتری، به نفع تولیدکننده است. زیرا تصمیم نهایی برای خرید کردن بیشتر بر اساس ترشح آنزیم های مغز که همزمان با احساس خوشایندی که در مشتری ایجاد میشود، تحقق مییابد.
بطور معمول افراد زیادی از کارخانه بازدید میکنند. این افراد از سوی مقامات رسمی، شرکای خارجی، سهامداران، گروههای علمی و تجربی، شبکههای اجتماعی، رویدادهایی از قبیل نمایشگاه و سمینارها، مراکز تولید علم و فنآوری، مشتریان سابق و بالقوه، بازید از سوی تامین کنندگان تجهیزات و برای تعمیر و نوسازی از خارج و داخل که همگی حس زیبایی شناسی دارند!
سوال اصلی مقاله
زیبایی شناسی معمارانه در طراحی کارخانه چه تاثیری بر بازاریابی سازمان دارد؟
در مورد معماری کارخانه سرپرست تیم طراحی شرکت برین بناساز دانشآموختۀ دانشگاه تبریز در رشته مهندسی سازه است بیان کردند: ’’سازه نباید هنر را محدود کند بلکه؛ مهندس سازه باید ساختاری امن برای ظهور معماری مهیا کند.‘‘ (احمدی نسب، علی، 1401، مدیرعامل شرکت برین بناساز، در جلسه مشاوره طراحی سازه در بوم استودیو). حالا، شما این طرز فکر را مقایسه کنید با تفکر کهنۀ طراحی سوله و سوله سازی. یک سالن تولید زیر یک سقف به شکل سوله، یک سازۀ بدون معماری است و لاغیر. استفاده از نور خورشید و فضای سبز در جای مناسب، جریان هوای تازه و مطبوع، سرویس بهداشتی و غذاخوری، راههای دسترسی، روابط بین اتاقها و سالنها، سهولت در لجستیک بین انبارها و خط تولید، در یک سوله معمولی کیفیت بسیار پایینی دارد.
ریشه یابی مشکل
در عرصه معماری کارخانه و سوله طراحان خوش ذوق و دنیادیده فعالیت نمیکنند.
مشکل از اینجا شروع میشود که تعداد مهندسان سازه و معمارانی که دارای دیدگاه و ذوق معماری کارخانه باشند بسیار کم است. زیرا اکثر معماران و مهندسان حرفه ای ساختمان، در حوزه ساختمانهای مسکونی و تجاری فعالیت دارند و عرصۀ طراحی کارخانه را رها کرده اند. البته تقاضای کارفرمایان بخش صنعت نیز کم بوده زیرا پیش از این نیازی به طراحی کارخانه احساس نمیشد. تولیدکنندگان و کارآفرین ها پس از تصمیم نهایی برای احداث یک کارخانه بلافاصله یک سوله را تجسم میکنند.
ارائه راهکار برای معماری کارخانه و سوله
از خدمات تخصصی طراحی و اجرای کارخانه استفاده کنید.
بطور خلاصه؛ اخذ مشاوره از مهندس علی احمدی نسب بعنوان مدیر پروژه در شرکت برین بناساز، یک راهکار سریع و موثر برای حل انواع مشکلات احتمالی در مورد طراحی و اجرای کارخانه در تبریز می باشد. هر سازمان اصیل و مترقی، برای آینده ایده هایی دارد و به احتمال زیاد به گذشتۀ خود افتخار میکند. بسیار خوشایند است که طراحی کارخانه با مفاهیم بنیادی سازمان مطابقت داشته باشد. طراحی کارخانه طوری باشد که همه دست اندرکاران داخل مجموعه (کارکنان) و خارج (مراجعان و مشتری) ایده اصلی و روایت کارخانه را دریافت کنند.
کارخانههای بزرگ بر روی شووروم، فروشگاه مرکزی، موزۀ افتخارات و نمایشگاه ایدههای خود سرمایهگذاری میکنند. طراحی کارخانه بطور مفهومی، این امکان را میدهد که انتقال محتوا به کارکنان و مشتری به سهولت انجام شود و آثار تبلیغاتی آن در مجامع جدی و در شبکه های اجتماعی به سرعت بازنشر گردد.
آثار معماری برجسته همیشه مورد توجه سایتهای خبری و نشریات اینترنتی بوده است. این امر کمک قابل توجهی به معرفی شرکت و شهرت یافتنِ کارخانه میکند. فرض کنید استاندار یا معاون وزیر از کارخانه شما بازدید کند آیا در میان صدها کارخانه ای که قبلا بازدید کرده است کدام را بخاطر خواهد داشت؟ پاسخ: کارخانهای که در آن خاطره یا روایتی مطرح باشد در حافظه میماند. در نمایشگاههای صنعتی نیز (فارغ از محصول و کیفیت) شرکتهایی که غرفه یا پاویلیون خلاقانه داشته باشند برای بازدید کنندگان جذابیت بیشتری دارند.
به عنوان مثال پاویلیون امارات و آلمان در EXPO-2020 بیشترین بازدیدکننده را داشت. توجه داشته باشید که هیچ یک از افرادی که به ساختمان پاویلیون جذب شدند و در صف طولانی بازدید ایستاده بودند از داخل پاویلیون اطلاع نداشتند!
طراحی مفهومی کارخانه و سوله
طراحی کارخانه بصورت مفهومی و با الهام از الگوهای زیبایی شناسی بیشتر از یک سوله واقعاً بی خاصیت در اختیار کارخانه دار قرار میدهد. در نظر داشته باشید که طراحی کارخانه و طراحی ساختمان اداری کارخانه لزوماً به معنی تحمیل هزینه مازاد نیست. اما تکرار اشتباهات گذشته حتما بار مالی دارد. شاید بتوان گفت بهینهسازی و بهرهوری 2 اصطلاح پرکاربرد در صنعت است. طراحی کارخانه برای کاربری خاص، یعنی بهینهسازی ساختمان کارخانه برای تولیدات و مدیریت خاص. به ندرت کارخانهها از ارتفاع 6 متری کنار سوله و از ارتفاع 12 متری وسط سوله استفاده کنند. سوله های بی دلیل بلند، به همان بی دلیلی، گران نیز هستند. سوله های بی دلیل عریض، به همان میزان گران تر احداث می شوند. شگفتا! سوله بطور تکراری و مشابه برای هر کاری بکار میرود لذا اصولاً در این وضعیت رقابت و شهرت محال است.
امروز روزگار همه کاره بودن نیست و هر کاری ابزار، ماشین و ساختار خاص خود را طلب میکند. هیچ صنعتگر حرفهای، با آچار فرانسه، پیچ و مهره یک دستگاه را سفت نمیکند. بلکه از جعبه ابزار کامل و مرتب خود یک آچار مخصوص برمیدارد!
جذب کردنِ مشتریان امروزی در بازار آزاد جهانی دشوار است.
دو تحول چشمگیر در اقتصادهای توسعه یافته و نوظهور، در نحوه مصرف کالاها و خدمات مردم قابل بررسی است.
- اول؛ الگوی مصرف مردم به سوی مصرف خدمات پیش میرود.
- دوم؛ طراحی و تولید محصولات بطور دموکراتیک انجام میشود.
انواع جنبشهای جهانی دغدغه مندان، چاپ سه بعدی، توسعه زیرساخت های غیر فیزیکی برای انواع معاملات گسترده و باز، سرمایه گذاری جمعی در بازارهای سهام نا محدود، شبکه بانکی بدون پول کاغذی، توسعه نرم افزارها و سیستم های ارائه که در خدمت ایده پردازی نامحدود است، همگی افراد بیشتری را برای طراحی ترغیب میکنند و تولیدکنندگان در به اشتراک گذاری کالاهای خود، بیش از همیشه توانمندتر هستند.
اثر معماری کارخانه و سوله بر برندینگ
به واسطه برندینگ و مارکتینگ، تقاضای سفارشی سازی انبوه محصولات افزایش یافته است و صاحبان برند در فرآیندهای نوآوری باز مشارکت دارند. چرخه نوآوری سریع، همراه با شرایط بازار و الگوهای تقاضا در حال رشد و تغییراند. به عبارت دیگر؛ تولیدکنندگان نه تنها از نظر ماشینهای مستقر، بلکه از نظر عملکرد ساختمانها به راهحلی چابکتر و انعطافپذیرتر نیاز دارند. در بازار رقابت امروز، مجموعه عملکرد افرادی که در اتمسفر کلی کارخانه مشغول هستند، با طراحی کارخانه ارتباط مستقیم دارد.
نمایش افتخارات و دستاورهای سازمان در یک سوله بی ریخت ممکن نیست.
بسیاری از شرکتها تجربیات پیچیده جذب مشتری و رونق کسب و کار را در اطراف کارخانههای خود بصورت طراحی کارخانه به عنوان نمایشگاه، ایجاد کردهاند. مهندس علی احمدی نسب در طراحی کارخانه چنین فرصت رو به رشدی را ابداً از دست نمیدهد. هدف اصلی تیم طراحی کارخانه این است که نه تنها محصول، بلکه یک تجربۀ متفاوت و به یاد ماندنی برای مشتریان سطح بالاتر ارائه نماید. نمایش محصول در فروشگاه نمایندگی و نمایشگاه موقت کافی نیست. مجاب کردن مشتریان امروزی دشوار است. پس باید از هر خرده احساسی که قابلیت فراهم شدن یابد، به نفع اثرگذاری بر تصمیم مشتری بهره مند شد.
بیان چند نمونه
مثال یک
در معماری کارخانه شیشهای فولکس واگن، به لحاظ معماری برای مشتریان و خریداران بالقوه Volkswagen Phaeton این امکان فراهم است که روند مونتاژ نهایی خودروی خود را از نزدیک تماشا کنند. هنگامی که مشتریان با کالای خویش ارتباط برقرار میکنند یا میخواهند اطلاعات دقیقتری در مورد تولید محصولات به ویژه محصولات سفارشی بدست آورند، اهمیت مفهوم طراحی کارخانه برای تلفیق تولید و تجربه احساسی مشتری اهمیت بسیاری پیدا میکند.
در طراحی کارخانه با نگرش نوین، برای صاحبان کارخانه و اپراتورها و مسئولین مربوط به هر حوزه فرصتی مهیا میشود میتوانند با دانش و خرد و توانمندی، کارایی و اثربخشی را به حداکثر برسانند و در عین حال تجارب احساسی عمیقی در مشتریان ایجاد کرده و سطح وفاداری مشتری را به حداکثر میزان ممکن برسانند.
به عنوان نمونه دیگر
کرایسلر در کارخانه خود، این ایده را یک قدم پیشتر میبرد. یک هدست در اختیار مشتریان قرار میدهند تا تجربه چهار دقیقهای و چهار بعدی از نحوه ساخت کرایسلر 200 را تجربه کنند. کاربران میتوانند بطور واقعیت مجازی از طریق هدست با خودرو تعامل داشته باشند و در عین حال سه جنبه از فرآیند ساخت خودرو را بررسی کنند.
نخست در کارخانه بدنه، 18 ربات سازندۀ پیشرفته، شاسی و بدنه ماشین را به هم جوش میدهند. مرحله بعدی، رنگ کاری است. جایی که ماشین قبل از رنگ، با کمک پرهای شترمرغ برای رنگ آمیزی آماده میشود. در نهایت، در مرکز اندازهشناسی، تناسب نهایی خودرو بررسی میشود.
تجارب برندها محدود به محصولات مصرفی سرگرم کننده مانند اتومبیل نیست. Saunier Duval، تولید کننده فناوری گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع، در معماری کارخانه خود در نانت فرانسه، برگزاری یک تور نمایشی برگزار میکند که در یک نمایشگر سینمایی 360 درجه، سه بعدی، محصولات شرکت به همراه یک وعده غذا به مراجعان معرفی میشود.
Saunier Duval
اینها فقط نمونههایی از میان صدها مورد موفق هستند که برای کمک به بیان مطلب مطرح شد. این قبیل کارهای منحصربفرد در طراحی کارخانه، باعث میشود که محصولات آن کارخانه در نظام ارزشی و احساسیِ مصرف کننده متمایز به نظر آید. برای زنده ماندن در عرصۀ رقابت و ترویج وجه تمایز برند با دیگر کارخانهها و برندها از نظر مصرف کنندگان و همینطور جذب مشتریان و بقای مشتری در بلند مدت، کارخانهها در حال یافتن مفاهیم جدید و استراتژی های بازاریابی برای ایجاد وفاداری به برند هستند.
«بازاریابی تجربه» در ایجاد تصویر و هویت سازمانی بسیار مفید است. با سرمایهگذاری بر این ایده که مردم «آنچه شما را گفتهاید به خاطر نمیآورند، اما همیشه احساس دریافتی از شما را به یاد خواهند آورد».
نتیجه گیری
سبک معماری کارخانه و سوله باعث میشود که محصول در یاد مشتری حک شود.
بر اساس مطالبی که بیان شد نتیجه میگیریم که ایجاد ارتباط احساسی با مشتری، به نفع کارخانه دار است و طراحی کارخانه بصورت خاص منجر به شهرت کارخانه میشود. یک مجتمع صنعتی که به معماری باکیفیت مشهور باشد برای نیروی کار متخصص جذابیت خواهد داشت. آنگاه آن کارخانه مشهور قادر است با در اختیار داشتن فضای کار زیبا، نیروی انسانی با راندمان بالاتر استخدام کند.
در سوله سازی هایی که اکنون مرسوم است، اکثر فعالیت های مرتبط با تولیدات کارخانه اعم از انبار مواد اولیه، تولید، انبار محصول، حوزه ریاست، اتاقهای اداری و بناهای رفاهی و آزمایشگاهی همگی در زیر سوله قدیمی ایجاد میشوند. سوله ای که برای توجه به کیفیت معماری داخلی و طراحی بیرونی کارخانه پتانسیل ذاتی چندانی ندارد. برخلاف سوله ؛ طراحی ویژه برای کارخانه، کاهش هزینه ساخت و افزایش فروش و افزایش وفاداری در مشتری نیز در پی دارد.
طراحی یک کارخانه با معماری ویژه برای فعالیت و مفاهیم اساسی آن کارخانه و محصولات آن، به عنوان سوژهای برای تولید محتوای در امور بازاریابی اهمیت دارد. استفاده از ساختمانهای کارخانه به عنوان اثر معماری یا سازه، در شبکههای اجتماعی و تیزرهای تبلیغاتی بسیار کاربرد دارد که در ذهن بیننده و مشتری حک خواهد شد. افزایش تعداد مشتریان و افزایش فروش در اثر تبلیغات نافذ، انکارناپذیر است.
یک مسئله برای تحقیقات آینده
برای احداث ساختمان های یک کارخانه، سازه فولادی بهتر است یا سازه بتن مسلح؟ برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله از همین نویسنده (مهندس علی احمدی نسب) مراجعه کنید.
با احترام
علی احمدی نسب (مشاور شما در مورد زیرساخت های عمرانی کارخانه)
09904140515
04133322212